Groninger Museum - Behind the ScenesWat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een tentoonstelling? In de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes krijg je een blik achter de schermen van het museum. Er zijn – naast de Lentetuin van Vincent van Gogh – veel meer mooie collectiestukken van onder meer Anton Corbijn, Iris van Herpen, Jeff Koons, Alessandro Mendini, Odilon Redon en Peter Paul Rubens te zien.
De tentoonstelling brengt alles aan het licht dat normaal niet te zien is voor bezoekers. De tentoonstelling is te zien t/m zondag 1 juni 2025. Museum de Buitenplaats - Het NijsinghhuisHet Nijsinghhuis is een belangrijk onderdeel van Museum De Buitenplaats. Het voormalige gemeentehuis van de gemeente Eelde werd in 1971 door het echtpaar Jos van Groeningen (1934-2018) en Janneke van Groeningen-Hazenberg (1943-2007) gekocht. De stichters van Museum De Buitenplaats betaalden hiervoor het symbolische bedrag van 1 gulden. Hier stond tegenover dat zij het inmiddels vervallen huis volgens de eisen van de Rijksdienst voor Monumentenzorg dienden te restaureren.
In 1972 startte het echtpaar met de renovatie van het huis en de aanleg van de Museumtuin. Het echtpaar Van Groeningen bewoonden het huis tot hun overlijden, waarna het een volwaardig onderdeel van het museumcomplex werd. Het Nijsinghhuis is elke dag te bezoeken, en elke dinsdag t/m vrijdag wordt er een rondleiding gegeven. Jos en Janneke van Groeningen nodigden schilders die tot de Noordelijke Realisten behoorden uit om de wanden van hun Nijsinghhuis te beschilderen. Kaastour met proeverijBezoek middels de videorondleiding de gerestaureerde zuivelfabriek (donderdag t/m zondag) gelegen op Unesco Werelderfgoed Veenhuizen. Bij aankomst ontvangt u een QR-code, deze kunt u met uw smartphone scannen. U gaat vervolgens zelf op pad, kaasmaker Jan leidt u op deze manier rond in en om het Maallustcomplex. In de video's verteld kaasmaker Jan u veel over de geschiedenis van Veenhuizen, de historische gebouwen en natuurlijk over het ontstaan van Kaasmakerij Kaaslust. Uiteraard neemt hij u mee in de wereld van het kaasmaken en laat hij u zien hoe ze de allerlekkerste kazen maken. Aan het eind van de rondleiding ontvangt u een heerlijke kaasproeverij.
Luistertocht door het PauperparadijsBeleef deze unieke, theatrale luistertocht, wandelend of fietsend door Veenhuizen. Schrijfster Johanna Jansen neemt je mee door de bijzondere geschiedenis van het voormalige kolonie- en gevangenisdorp. De indrukwekkende tijdreis voert langs plekken uit haar boek, waarbij de geschiedenis door vertelling, voorleesfragmenten, korte scènes en muziek haast tastbaar wordt. Ontdek de tijdlagen van Veenhuizen en geniet onderweg van de weidse natuur, de bijzondere gebouwen en de eindeloze vertes.
|
Drents Museum - Dacia -Rijk van goud en zilverMeer dan vijftig goud- en zilverschatten uit het Roemenië van de 20ste eeuw voor Christus tot de 3de eeuw na Christus zijn nu te zien in Assen.
Het Drents Museum presenteert de grote archeologietentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver. Het grootste gedeelte dateert uit de periode vóór de Romeinse verovering (106 n. Chr.). Dacia vertelt het verhaal van de Daciërs, een van de ‘vergeten volkeren’ uit de wereldgeschiedenis. In de 2de eeuw voor Christus bewonen de Daciërs een groot deel van Dacië, het tegenwoordige Roemenië. De unieke geografische locatie - tussen de Euraziatische steppe in het oosten, de mediterrane wereld in het zuiden en Centraal Europa in het westen - maakt het gebied een kruispunt van culturen. Grieken, Kelten, Thraciërs, Scythen en Perzen hebben allemaal hun invloed op de Daciërs en elementen van deze verschillende culturen zijn dan ook terug te vinden in de objecten. Ook de Romeinen hebben veel interesse in Dacië. Zij wijden er twee veldslagen aan om uiteindelijk in 106 na Christus het strijdvaardige volk te veroveren. In Dacia – Rijk van goud en zilver focust het museum op de periode vóór deze verovering. Centraal staan de identiteit van de Daciërs en de indrukwekkende goud- en zilverschatten. De tentoonstelling is te zien tot en met 26 januari 2025. Galerie Paterswolde - Expositie Kleur RijkNa deze sombere winterdagen verlangen we allemaal naar wat meer kleur in de komende lente. Een lente vol kleuren en geuren te bewonderen in de van Galerie Paterswolde met o.a. schilderijen, houtsneden, etsen, aquarellen, foto's en keramiek om vrolijk van te worden. In ieder geval wordt de bezoeker hartelijk uitgenodigd om te komen kijken in Galerie Paterswolde.
De openingstijden zijn woensdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Galerie Paterswolde bevindt zich in Villa Kakelbont aan de Hoofdweg 161 in Paterswolde. De SlokkertDe Slokkert is een groot natuurgebied dat letterlijk in de achtertuin van De Jufferen ligt. Dit eeuwenoude stroomgebied is van levensbelang voor de flora en fauna van de kop van Drenthe tot aan de Waddenzee. Het is er bijna on-Nederlands stil. Onderweg ‘bots’ je wellicht met enige regelmaat op een grazende Galloway. Maar je kunt er vooral uren doorheen struinen zonder iemand tegen te komen.
|
Bij Landhuishotel Restaurant De Jufferen Lunsingh ligt stroomgebied de Slokkert, het oerbos het Norgerholt en de bossen en heide velden rond Veenhuizen, direct in onze achtertuin. Natuur die je prima op eigen houtje kunt ontdekken. Maar we weten ook hoe mooi het is als je samen met een lokale gids en kenner op stap gaat. Iemand die je net iets meer achtergrondinformatie geeft. Daarom hebben wij bij de Jufferen onze 'eigen' natuurgidsen. Leah en Tim. Zij nemen je graag mee naar plekken waar je waarschijnlijk niet snel komt. Struinen langs beken en stroompjes. Genieten van vergezichten op de heide en samen bij zonsondergang reeën spotten. Bijzondere 'expedities' die je verwonderen en aangenaam verrassen.
|