Waar wij blij van worden

Met beide benen op de grond staan. Midden in een samenleving dingen doen die goed voelen. Niet te veel praten, vooral doen. Het verschil maken door aan de slag te gaan. Wij geloven namelijk dat als je dingen doet die jij belangrijk vindt, dat de wereld dan steeds een klein beetje mooier wordt en de vooruitgang uiteindelijk enorm is. Veel kleine dingen maken dan een groot verschil. Op deze wijze zijn we hopelijk een inspiratie voor anderen en daarmee veranderen we de wereld een klein beetje. Dat is waarom we het doen, zoals we het doen. O ja… altijd met kwaliteit, smaak en vreugde. 

Jufferen hotel 5

Grip op kwaliteit, smaak en vreugde

Door klein te zijn en grote dingen te doen. Door te werken met eigen bessen, bramen, paddenstoelen, appels, peren, groenten, kruiden, koeien, schapen en kippen. Met jagers die het wild brengen. Door zelf te slachten, verwerken, roken en te pekelen. Door te weten waar het voedsel vandaan komt. En als het even kan altijd biologisch. Door samen te werken met een groep gepassioneerde leveranciers met een groen hart en groen bloed, afkomstig uit eigen streek en het achterland, die mooie producten maken, telen en fokken. Leveranciers die onze vrienden zijn geworden. We respecteren elkaar. Kiezen voor kwaliteit. Nemen de tijd. Delen een passie. Vaak zijn het familiebedrijven waar eigenaren aanspreekbaar en verantwoordelijk zijn voor de producten en diensten die men verbouwt, teelt, fokt of levert. En zo heb je zicht op de keten én zo heb je grip op kwaliteit en smaak.

Dat is waarom we doen zoals we het doen.

Rikus Jufferen Magazine 2025 Cover tump
Traktor

De Groenten van Rikus

In 2014, toen de verbouwing van ons broertje Rikus in Eext nog in volle gang was, zijn we  begonnen met de aanleg van de ‘Groenten van Rikus’. Odette Waleson, net afgestudeerd aan Warmonderhof, werd onze steun en toeverlaat. Ze kreeg een unieke, bijna onmogelijke uitdaging; “Creëer een groente-, fruit- en kruidentuin voor twee restaurants op een hectare ‘arme’ esgrond, zodat de koks bij Rikus en de Jufferen het hele jaar worden voorzien van onze eigen oogst”. En het is haar gelukt. Nu is Yentl onze roerganster en runt samen met Odette, Armand en vele gepassioneerde vrijwilligers de Groenten van Rikus. 

325 jaar rijke geschiedenis

Als je De Jufferen Lunsingh binnenstapt, heb je direct het gevoel in een andere tijd terecht te komen. Je ziet de dames borduren in de brede vensterbanken, je ruikt de worsten die boven de haard gedroogd worden. De rijke geschiedenis begint in 1724 wanneer vijf vrijgezelle zusters, De Jufferen Lunsingh, de oude boederij gaan bewonen. Begin 1800 komt de boerderij in het bezit van notaris en burgemeester Johannes Tonckens. Hij bouwt voor het bestaande woonhuis, een groot voorhuis. Eén van de kleinzoons van Johannes verbouwt begin 1900 het voorhuis tot de vierkante witte kubusvorm. Een landhuis in Engelse stijl op het Drentse zand. Een mooie verschijning in deze doorgaans bescheiden streek. Oom Eltjo, eveneens burgemeester, woont tot 1950 in het witte huis. De familie besluit de woning, de grond en de boerderij te verhuren. En zo is het witte huis ruim vier decennia verhuurd geweest aan verschillende gezinnen en werd er geboerd tot halverwege de jaren tachtig. Tot 1995 blijft de laatste pachter, Sietse de Haan, op de boerderij wonen. In 1997 komt het pand in bezit van Wyncko Tonckens, zelf opgegroeid op het landgoed naast het witte huis. Hij brengt het monumentale pand samen met zijn vrouw Ellen Drenth terug in de oorspronkelijke staat en opent in 1999 Landhuishotel Restaurant De Jufferen Lunsingh.

Jufferen restaurant 7

Werken bij De Jufferen Lunsingh

De Jufferen is een kleinschalig landhuishotel restaurant met 13 hotelkamers waar kwaliteit, smaak en vreugde hoog in het vaandel staan. Struin maar even door onze website en je krijgt een goed idee wat we doen en waarom we het doen. Bij de Jufferen zijn we altijd op zoek naar leuke, gezellige en enthousiaste collega's. Zin om samen met ons het verschil te maken op één van de mooiste plekjes van Drenthe? Neem dan even contact op met Jelle Huitema of Maurits Tonckens. 

Rikus zomerfeest

Ons broertje Rikus in Eext

In een van de mooiste stukken van Drenthe, nabij Nationaal Park de Drentsche Aa ligt op ruim vier hectare Landhuishotel Restaurant Rikus. Vlak achter Rikus en direct verbonden met de groentetuin, De Groenten van Rikus, liggen duizenden hectares es en bos. Met de eigen groentetuin, 2 hectare ‘privé’ bos en een prachtig gebouw met een uniek onbebouwd open veld in de achtertuin. Zin in een ander stukje Drenthe? Kijk dan even op de website, bel of kom langs. 

Aanmelden voor nieuwsbrief

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven en de nieuwsbrief ontvangen.

De Jufferen Lunsingh

Hoofdweg 13
9337 PA Westervelde
+31 (0)592 612 618
​info@dejufferenlunsingh.nl

Openingstijden:
Wij zijn elke dag geopend voor overnachtingen, lunch en diner.

Broertje Rikus in Eext
Zin om een ander deel van Drenthe te ontdekken, bij ons broertje Rikus in Eext werken wij met dezelfde liefde en aandacht. Geopend woensdag t/m zondag.

Gault&Millau

© 2025 De Jufferen Lunsingh   |   Privacyverklaring

Website: Moefs